Een goed CMS, maar hoe goed is het nou echt?

Websites zijn niet meer weg te denken, of je nou een startup of stichting hebt. Bijna alle organisaties zijn wel aanwezig met details over hun bedrijf, hun diensten, contactgegevens, klantrecensies en vaak een blog.

Wordpress is populair

Op dit moment zijn er bijna 2 miljard websites en volgens Internet Live-statistieken groeit het aantal per  seconde. Iets meer dan 30% van die websites is gebouwd met WordPress, een contentmanagementsysteem (CMS) dat gratis kan worden gedownload.

Wat begon als een Open Source blogplatform is uitgegroeid tot een van 's werelds populairste pakketten voor website-ontwikkeling. Vaak is dat om een aantal goede redenen;

  • - WordPress heeft een grote community van ontwikkelaars om WordPress continu beter te maken.
    - WordPress is SEO-vriendelijk, wat nodig is om je website op te laten vallen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google
    - WordPress heeft een groot aantal ingebouwde en externe thema's beschikbaar.
    - WordPress is vaak schaalbaar (responsive), waarmee je website er goed uitziet op zowel laptops als mobiele apparaten.

wordpress

Is WordPress wel de beste keuze?

Dus als je denkt aan een nieuwe website voor uw bedrijf, denk je misschien dat een gratis, populair platform de juiste keuze is. Het is zeker waar dat dat Wordpress een groot aantal voordelen heeft. Maar vanzelfsprekend heeft elk pakket een aantal nadelen. Hier zijn enkele redenen waarom we WordPress niet voor alle websites aanbevelen.

Veel onderhouds- en beveiligingsreleases

‘Wat is er mis met onderhoudsreleases?’ zul je denken. ‘Deze zijn toch goed?’ Natuurlijk, maar als je de releasepagina van WordPress bekijkt, zie je hoe vaak onderhouds- en beveiligingsupdates worden uitgebracht. Dit is iets waar je altijd op moet letten.

Houd er rekening mee dat updates van invloed kunnen zijn op je website en plug-ins, zoals ik hierna uitleg.

Plug-ins zijn altijd nodig

Hoewel WordPress de meeste dingen kan, is het basisplatform nog steeds beperkt in vergelijking met een op maat ontworpen en gebouwde site. Om deze beperking op te vangen, hebben WordPress-gebruikers en -ontwikkelaars plug-ins gemaakt om WordPress te verbeteren. Dit lijkt op het eerste gezicht een goed idee, maar enkele van de veelvorkomende problemen met plug-ins zijn:

WordPress-updates: WordPress-updates kunnen plug-ins breken. Maar zonder de updates kan je website kwetsbaar zijn voor aanvallen. Je zult dus vaak moeten beslissen of gemak of veiligheid belangrijker is voor de website van jouw organisatie en je relaties of klanten

Vertragingen: WordPress kan traag zijn als het niet is geoptimaliseerd. En dat is alleen al zo met de basiscode. Als je veel plug-ins toevoegt kan WordPress nog veel langzamer worden. En wat doen bezoekers als een website te lang duurt om te laden? Juist, die gaan naar een andere site, wat je dus concreet klanten kan kosten. Daarnaast is een trage website ook negatief voor je socre in zoekmachines (SEO).

Verouderde plug-ins van verschillende kwaliteit: net als de App Store van Apple en de Google Play Store, kan de 'store' van de WordPress-plug-in een mijnenveld zijn van verouderde of mogelijk lage kwaliteit plug-ins die uiteindelijk meer slecht dan goed doen voor je website. Plug-ins die niet zijn bijgewerkt voor latere versies van WordPress, kunnen de prestaties en beveiliging van je website nadelig beinvloeden.

Plug-inconflicten:  Plug-ins van verschillende ontwikkelaars kunnen conflicteren. Die populaire e-commerce plugin werkt mogelijk niet goed met je SEO-plug-in, waardoor de website uiteindelijk stuk kan gaan. E-commerce plugins voegen winkelfunctionaliteit toe aan een WordPress-website, maar ze kunnen niet altijd voldoen aan zeer specifieke behoeften, zoals een op maat gemaakt website dat welk kan. En wat als een essentiële WordPress-update niet compatibel is met je e-commerce plugin? Hoeveel kost het je bedrijf totdat er een update van de plugin wordt uitgebracht?

Geen optimale database

De WordPress-database omvat alle inhoud van je website, van de startpagina tot contactpagina en alle pagina’s daartussenin. Dit bevat dus je blog, maar ook je producten en klantgegevens als je een e-commerce plugin gebruikt. Deze gegevens worden in Wordpress opgeslagen via een enkele tabel.

Het nadeel van deze benadering is dat er geen schaalbaarheid mogelijk is, omdat er beperkingen zijn aan het aantal rijen gegevens dat kan worden opgeslagen en opgehaald voor grotere gegevenssets.

WordPress 5.0, een grote update

De langverwachte release van WordPress 5.0 eind 2018 stond meer in de spotlights dan de afgelopen WordPress-releases. Maar zoals bij grote releases van wat dan ook, was er ook wat ophef. Een nieuwe implementatie van de WordPress-editor veroorzaakte problemen met de lay-out van de website. Mensen ontdekten een oplossing door de vorige editor als plug-in te installeren, maar dat soort problemen zijn erg frustrerend zijn voor website-eigenaars.

wordpress-3

Zelf je website beheren of toch uitbesteden?

Een belangrijke reden waarom veel mensen zich aangetrokken voelen tot Wordpress is het feit dat ze de complte controle over hun website willen hebben. Alleen als er voor je WordPress-website meerdere plugins nodig zijn, is het het werken met de website weer niet zo makkelijk als gedacht.Heeft je Wordpress-website veel plugins? Je moet dan vaak een ontwikkelaar inschakelen om met de website te werken.

En ontwikkelaars werken vaak weer liever niet met WordPress maar met andere tools om complexe websites te beheren.

Thema's - hoe uniek zijn die?

Een van de grootste troeven van WordPress is de mogelijkheid om met thema’s te werken. Maar tegelijkertijd is het de grootste zwakte. Als je een thema kiest en installeert zul je merken dat je site op veel andere websites begint te lijken. Natuurlijk heeft jouw website zijn eigen branding, maar je kunt er niet omheen dat hij er nog steeds uitziet als een WordPress-site.

Conclusie

Wij geloven dat WordPress zijn plaats heeft. Maar we geloven echter niet dat Wordpress een oplossing is voor elke mogelijke website. Naarmate de vereisten voor de functionaliteit van een website complex worden, vergt Wordpress al snel te veel onderhoud en extra plug-ins om het voor jouw organisatie effectief te laten werken.

Zeker op het gebied van uitbreiding, schaalbaarheid en prestaties blijft WordPress dan vaak achter op andere oplossingen.

Wat raden we aan?

Hoewel we met WordPress werken, werken we voor veel webgebaseerde applicaties en geavanceerde websites liever met een framework. Daarmee kunnen we websites bouwen met codeblokken die we makkelijk kunnen uitbreiden en aanpassen.

Hiermee kunnen we websites maken die zijn ontworpen volgens de specificaties van onze klanten, in plaats van beperkt te zijn tot de bestaande functies van plug-ins van derden.

Een van de frameworks waar we van houden is Exolog. Naast een framework heeft het ook een content management gedeeldte (CMS), waarmee de website door klanten te beheren is. 

Heb je meer vragen?

Bel Martijn op 06 480 840 58, plan een online meeting in of stuur hem een e-mail, want jouw website is een van de belangrijkste beslissingen die je voor je bedrijf neemt. Simpel gezegd, het is de digitale brug naar je klanten. Je wilt dus dat die optimaal gemaakt wordt. Daar helpen we je graag bij!

whatsapp.png