Wat doet een SEO-specialist?

Een SEO-specialist is een expert in het optimaliseren van websites voor zoekmachines zoals Google. Met behulp van zijn kennis en verschillende technieken zorgt een SEO-specialist ervoor dat een website beter zichtbaar wordt in de organische zoekresultaten.

In dit artikel laten we zien wat een SEO-specialist doet, welke principes van SEO hij beheerst en hoe en SEO-professional bijdraagt aan het online succes van organisaties.

Inhoudsopgave

 • Wat is een SEO-specialist?
 • Basisprincipes van SEO
 • Wat doet een SEO-specialist?
 • Hoe word je een SEO-specialist?
 • Wat kost het inhuren van een SEO-specialist bij een webbureau?
 • Veelgestelde vragen over SEO-specialisten
 • Conclusie en verdere stappen

 

Wat is een SEO-specialist?

Een SEO-specialist, ook wel zoekmachineoptimalisatiespecialist genoemd, is iemand die de zichtbaarheid van websites in zoekmachines verbetert door middel van verschillende optimalisatiestrategieën.

Hun doel is om het organische verkeer naar een website te vergroten en de positie van de website in de zoekresultaten te verbeteren. SEO-specialisten richten zich op content, techniek, autoriteit en gebruikerservaring om dit doel te bereiken.

Basisprincipes van SEO

Search Engine Optimization (SEO) is het proces van het optimaliseren van een website om de zichtbaarheid ervan te vergroten wanneer mensen zoeken naar producten of diensten die gerelateerd zijn aan een bedrijf in zoekmachines zoals Google. SEO bestaat uit drie hoofdcomponenten: on-page SEO, off-page SEO en technische SEO.

On-Page SEO

On-Page SEO verwijst naar alle optimalisaties die direct op de website zelf worden uitgevoerd. Dit omvat het optimaliseren van content, het gebruik van juiste zoekwoorden, het verbeteren van de laadsnelheid van de pagina en het zorgen voor een goede gebruikerservaring.

Off-Page SEO

Off-Page SEO omvat alle activiteiten die buiten de website plaatsvinden om de positie in de zoekresultaten te verbeteren. Dit omvat het verkrijgen van backlinks van andere websites, social media marketing en online reputatiemanagement.

Technische SEO

Technische SEO richt zich op de backend van de website en zorgt ervoor dat zoekmachines de website efficiënt kunnen crawlen en indexeren. Dit omvat het optimaliseren van de laadsnelheid, het gebruik van SSL-certificaten, het implementeren van XML-sitemaps en het verbeteren van de mobiele vriendelijkheid van de website.

Wat doet een SEO-specialist?

Een SEO-specialist voert een breed scala aan taken uit om de online zichtbaarheid van een website te verbeteren. Hieronder worden de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een SEO-specialist beschreven.

Zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek is een van de belangrijkste taken van een SEO-specialist. Het omvat het identificeren van de zoekwoorden en zinnen die potentiële klanten gebruiken om producten of diensten te vinden. Dit onderzoek helpt bij het bepalen van de contentstrategie en het optimaliseren van bestaande inhoud.

Belangrijke aspecten van zoekwoordenonderzoek:

 • Het gebruik van tools zoals Google Keyword Planner, Ahrefs en SEMrush.
 • Het analyseren van zoekvolumes en concurrentie voor specifieke zoekwoorden.
 • Het identificeren van long-tail zoekwoorden die minder concurrentie hebben maar zeer relevant zijn.


On-Page SEO

On-Page SEO omvat het optimaliseren van individuele webpagina's om hoger te scoren en meer relevant verkeer in zoekmachines te verdienen. Een SEO-specialist zorgt ervoor dat de inhoud van de pagina's goed gestructureerd en geoptimaliseerd is.

Belangrijke aspecten van On-Page SEO:

 • Het optimaliseren van meta-titels en beschrijvingen.
 • Het gebruik van kopteksten (H1, H2, H3, etc.) om de content te structureren.
 • Het verbeteren van de laadsnelheid van de pagina.
 • Het gebruik van interne links om de navigatie en indexering te verbeteren.


Technische SEO

Technische SEO richt zich op de technische aspecten van een website die van invloed zijn op de zoekmachineoptimalisatie. Dit omvat het optimaliseren van de site-architectuur en het oplossen van technische problemen die de crawlbaarheid en indexering van de website kunnen belemmeren.

Belangrijke aspecten van Technische SEO:

Het verbeteren van de mobiele vriendelijkheid van de website.
Het gebruik van HTTPS voor beveiligde verbindingen.
Het implementeren van gestructureerde gegevens (schema markup) om de zoekresultaten te verbeteren.
Het oplossen van crawl- en indexeringsfouten in Google Search Console.

Off-Page SEO

Off-Page SEO draait om het verbeteren van de autoriteit en reputatie van een website door middel van externe factoren. Een SEO-specialist bouwt en onderhoudt een netwerk van backlinks van hoge kwaliteit om de positie van de website in de zoekresultaten te verbeteren.

Belangrijke aspecten van Off-Page SEO:

 • Het verkrijgen van backlinks van relevante en autoritaire websites.
 • Het beheren van de online reputatie en recensies van het bedrijf.
 • Het bevorderen van de website via social media kanalen.

 

Contentcreatie en -optimalisatie

Content is koning in de wereld van SEO. Een SEO-specialist speelt een sleutelrol in het creëren en optimaliseren van content die niet alleen relevant en boeiend is, maar ook geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Belangrijke aspecten van Contentcreatie en -optimalisatie:

 • Het schrijven van blogposts, artikelen, en landingspagina's die gericht zijn op specifieke zoekwoorden.
 • Het updaten en herzien van bestaande content om deze relevant en actueel te houden.
 • Het gebruik van multimedia zoals afbeeldingen, video's en infographics om de gebruikerservaring te verbeteren.


Monitoring en rapportage

Een SEO-specialist houdt voortdurend de prestaties van de website bij en rapporteert de resultaten. Dit helpt om te begrijpen welke strategieën werken en waar verbeteringen nodig zijn.

Belangrijke aspecten van Monitoring en Rapportage:

 • Het gebruik van tools zoals Google Analytics en Google Search Console om verkeer en prestaties te volgen.
 • Het analyseren van belangrijke metrics zoals organisch verkeer, bouncepercentage, en conversieratio.
 • Het opstellen van rapporten en aanbevelingen voor verdere optimalisatie.

 

Wat kost het inhuren van een SEO-specialist?

De kosten voor het inhuren van een SEO-specialist bij een webbureau kunnen sterk variëren, afhankelijk van de ervaring van de specialist en de omvang van de werkzaamheden. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van €75 tot €200 per uur. Bij Webkracht hanteren we een uurtarief van €90 per uur voor SEO-werkzaamheden.

Voor grotere projecten of langdurige samenwerkingen bieden veel bureaus ook maandelijkse pakketten aan die variëren van €500 tot €5.000 per maand, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van de klant.

Het is belangrijk om te investeren in een gekwalificeerde SEO-specialist, aangezien een effectieve SEO-strategie kan leiden tot een aanzienlijke toename van het organische verkeer en de online zichtbaarheid. 

Veelgestelde vragen over SEO-specialisten

Wat is het verschil tussen een SEO-specialist en een SEO-consultant?

Een SEO-specialist richt zich meestal op de praktische uitvoering van SEO-taken, zoals zoekwoordenonderzoek, contentoptimalisatie en technische SEO. Een SEO-consultant biedt strategisch advies en richtlijnen om de SEO-strategie van een bedrijf te verbeteren.

Heb ik een technische achtergrond nodig om SEO te begrijpen?

Hoewel een technische achtergrond nuttig kan zijn, is het niet noodzakelijk. Er zijn veel bronnen en tools beschikbaar die je kunnen helpen om de basisprincipes van SEO te begrijpen en toe te passen, zelfs zonder diepgaande technische kennis.

Hoe vaak moet ik mijn SEO-strategie herzien?

Het is belangrijk om je SEO-strategie regelmatig te herzien en bij te werken, idealiter elke drie tot zes maanden. Dit helpt je om bij te blijven met de laatste trends en algoritme-updates van zoekmachines.

Kan ik SEO zelf doen, of heb ik een specialist nodig?

Veel bedrijven beginnen met het zelf doen van SEO, vooral met behulp van online bronnen en tools. Echter, voor complexere strategieën en om significante resultaten te behalen, kan het inhuren van een SEO-specialist zeer waardevol zijn.

Wat zijn de belangrijkste SEO-tools die een SEO-specialist gebruikt?

Een SEO-specialist gebruikt verschillende tools om hun werk te ondersteunen, waaronder Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs, SEMrush, Moz, en Screaming Frog. Deze tools helpen bij het analyseren van verkeer, het vinden van zoekwoorden, het controleren van technische problemen en het monitoren van backlinks.

Hoe meet een SEO-specialist succes?

Succes in SEO wordt gemeten aan de hand van verschillende metrics, zoals organisch verkeer, ranking van zoekwoorden, klikfrequentie (CTR), bouncepercentage, conversieratio en gemiddelde sessieduur. Door deze metrics te analyseren, kan een SEO-specialist bepalen welke strategieën werken en waar verbeteringen nodig zijn.

Wat zijn de voordelen van het inhuren van een SEO-specialist bij een webbureau?

Het inhuren van een SEO-specialist bij een webbureau biedt verschillende voordelen, waaronder toegang tot een team van experts, geavanceerde tools en technologieën, en een bredere ervaring in verschillende sectoren. Bovendien kunnen bureaus vaak flexibele en schaalbare diensten aanbieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van uw bedrijf.

Wat zijn de risico's van het niet optimaliseren van je website voor zoekmachines?

Het niet optimaliseren van je website voor zoekmachines kan leiden tot een lagere zichtbaarheid in de zoekresultaten, minder organisch verkeer en een lagere conversieratio. Dit kan uiteindelijk resulteren in minder leads en omzet voor je bedrijf. Bovendien kunnen concurrenten die wel investeren in SEO je mogelijk overtreffen in de zoekresultaten, wat een negatieve invloed kan hebben op je marktaandeel.

Hoe blijf ik op de hoogte van de laatste SEO-trends en algoritme-updates?

Om op de hoogte te blijven van de laatste SEO-trends en algoritme-updates, kun je regelmatig blogs en nieuwsbrieven volgen van toonaangevende SEO-websites zoals Moz, Search Engine Journal, en Google’s eigen Webmaster Central Blog. Daarnaast kunnen SEO-conferenties, webinars en online forums waardevolle informatie en inzichten bieden.

SEO-specialist inhuren bij Webkracht?

Wil je jouw website naar een hoger niveau tillen en meer organisch verkeer genereren? Huur dan een ervaren SEO-specialist van Webkracht in! Ons team van experts gebruikt bewezen technieken en tools om jouw website te optimaliseren en je te helpen om beter te scoren in de zoekresultaten.

Met een op-maat-gemaakte SEO-strategie zorgen wij ervoor dat jouw bedrijf het juiste verkeer genereert. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Webkracht jouw online aanwezigheid kan versterken en je bedrijf kan laten groeien!

Hoe kunnen
we je verder
helpen?

Hoe snel kunnen jullie aan de slag?

Ons motto is 'zo snel mogelijk!' Dat betekent dat we vaak dezelfde week kunnen afspreken. Dat kan een online meeting zijn, maar ook een meeting bij ons op kantoor in Tilburg, bij jouw bedrijf of ergens tussenin.

De start van jouw project vindt, dus het begin van het functionele ontwerp of de vormgeving, vindt altijd plaats binnen 2 weken. Programmeren, testen en opleveren doen we aansluitend, om de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden.

Ben je al klant ? Dan helpen we natuurlijk als dat lukt dezelfde dag nog!

Wat verwachten jullie vooraf van mij ?

Als je start met je webproject, is het handig om over een aantal dingen na te denken. Dat geldt ook als je een vraag heb op het gebied van marketing, overzetting van je website of verbetering van je SEO of conversie.

We hebben ook een mooi blogartikel geschreven over vijf dingen die je moet weten voordat je een website gaat beginnen.

Verder verwachten we natuurlijk dat we op een leuke en produktieve manier samen kunnen werken. Dat doen we wat ons betreft op een zo makkelijk en transparant mogelijke manier. Je praat bij ons altijd met mensen die verstand hebben van hun vakgebied en bevlogen zijn over wat ze doen.

Doen jullie ook aan hosting en onderhoud?

Jazeker! We doen al het technische onderhoud aan de website. Dat is niet alleen de hosting, maar ook het onderhoud van je website, applicatie of eigen server.

Vaak kiezen onze klanten er zelf voor om met hun website te werken en de inhoud te verzorgen. Maar ook dat kun je aan ons overlaten als je daar geen tijd voor hebt of het gewoon graag wilt uitbesteden. 

Samen met jou kijken we  graag hoe we het inrichten of overzetten en bijhouden van je website en social media kunnen verzorgen.

Welke software of CMS adviseren jullie?

Welke software of CMS jou het beste is, hangt helemaal van jouw wensen af. Er is veel software beschikbaar waarmee je goede websites en webprojecten kunt opzetten.

We werken het liefste met open source systemen, of met systemen waar we ruime ervaring hebben, zodat we voor de kwaliteit van ons werk in kunnen instaan. We werken ondermeer met Wordpress, Drupal, Magento en TYPO3. Daarnaast werken we met het framework Laravel en het Laravel-gebaseerde CMS Exolog.

Elk systeem kent voor- en nadelen, die we graag met jou bespreken, zodat jij altijd de beste keuze voor jouw project maakt. Heb je zelf een interessant systeem, slimme software of een geweldig CMS wat we moeten kennen? Bespreek het vooral met ons!

Wat kost een website bij jullie?

Een goeie vraag, maar wel lastig om te beantwoorden, omdat het antwoordt juist om jouw wensen en behoeften draait. 

Het bouwen van een op-maat ontworpen en geprogrammeerde website is een ander verhaal dan simpelweg een template kiezen een wat aanpassen. Uitgebreide websites, portals, extranets en webshops met diverse koppelingen komen vanzelfsprekend vele malen hoger uit dan eenvoudige websites. Neem vooral contact op met jouw vraag!

whatsapp.png