Wat is SEO?

Inleiding tot SEO

Zoekmachineoptimalisatie, oftewel in het kort SEO (Search Engine Optimization), is een belangrijke factor voor iedereen die met zijn online aanwezigheid bezig is.

SEO helpt je website beter te ranken in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Hierdoor krijg je meer zichtbaarheid en meer kliks naar je site.

Over dit artikel

Dit artikel biedt een uitgebreide inleiding tot SEO, met duidelijke uitleg en praktische tips om je op weg te helpen. Door deze richtlijnen te volgen, kun je de SEO van je website verbeteren en meer organisch verkeer genereren.

Inhoudsopgave

 

Wat zijn zoekmachines?

Zoekmachines zijn in feite krachtige online tools waarmee je snel en efficiënt informatie kunt vinden op internet.

Ze werken door het doorzoeken, indexeren en rangschikken van talloze webpagina's om relevante resultaten te leveren op basis van je zoekopdracht. De meest bekende zoekmachine is Google, die wereldwijd veruit het grootste marktaandeel heeft.

Andere populaire zoekmachines zijn Bing van Microsoft, Yahoo en DuckDuckGo, die bekend staat om zijn focus op privacybescherming.

Deze zoekmachines bieden elk hun eigen unieke kenmerken en voordelen, maar delen allemaal hetzelfde doel: gebruikers helpen snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.

wat-is-seo-1

Hoe werkt een zoekmachine?

Zoekmachines werken eigenlijk zoals bibliotheken voor het internet. Ze verzamelen en ordenen informatie van miljoenen websites, en sorteren deze informatie op relevantie en betrouwbaarheid.

Wanneer je iets zoekt, gebruiken zoekmachines complexe algoritmes om snel de meest nuttige en relevante resultaten voor je te vinden. Daarmee zorgen ze dat je snel kunt vinden wat je nodig hebt.

Welke zoekmachines zijn er?

Google: De meest populaire zoekmachine wereldwijd.
Bing: Een zoekmachine van Microsoft die vaak als alternatief voor Google wordt gebruikt.
Yahoo: Een van de oorspronkelijke zoekmachines, nu aangedreven door Bing.

Hoe werkt een zoekmachine?

Zoekmachines zijn complexe systemen. Maar eigenlijk werken ze allemaal altijd in drie dezelfde hoofdprocessen: crawlen, indexeren en rangschikken.

Crawlen

Als zoekmachines webpagina's doorzoeken noemen we dat crawlen. Daarvoor gebruiken ze crawlers, ook wel spiders genoemd. Deze bots volgen links van pagina naar pagina om nieuwe en bijgewerkte inhoud te ontdekken.

Crawlers beginnen vaak met een lijst van bekende URL's. Als ze deze bekende pagina's afgaan, zoeken ze naar links naar andere pagina's om toe te voegen aan hun lijst van pagina's om later te crawlen. 

Indexeren

De gevonden pagina's worden geanalyseerd en opgeslagen in een enorme database, ook wel index Hierin wordt alle inhoud gestructureerd en gecategoriseerd.

Tijdens het indexeren analyseren zoekmachines de inhoud van een pagina, inclusief de tekst en andere relevante gegevens (bijvoorbeeld afbeeldingen, titels, headings en meta-data) om te begrijpen waar de pagina over gaat.

Rangschikken

Als een gebruiker iets zoekt in een zoekmachine, doorzoekt de zoekmachine de index en toont de resultaten gerankschikt naar relevantie en kwaliteit.

Het algoritme van de zoekmachine bepaalt de volgorde van de zoekresultaten door te kijken naar verschillende rankingfactoren zoals zoekwoorden, backlinks en gebruikerservaring.

Zoekmachine posities

De positie van een website in de zoekresultaten, ook wel ranking genoemd, is cruciaal voor het krijgen van organisch verkeer. Websites die hoger in de resultaten verschijnen, krijgen meestal meer klikken en verkeer. De positie wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de relevantie van de inhoud, de kwaliteit van backlinks en de gebruikerservaring op de website.

Waarom is zoekmachine positie belangrijk?

De meeste gebruikers klikken op een van de eerste resultaten in de zoekresultatenpagina (SERP). Daarom is het belangrijk om hoog te ranken om meer verkeer en potentiële klanten naar je website te trekken. Een hogere positie betekent ook meer zichtbaarheid en geloofwaardigheid.

Wat zijn ranking factoren?

Er zijn honderden factoren die invloed hebben op de ranking van een website. Zoekmachines zoals Google maken er vaak ook een groot geheim van hoe het precies werkt. Als SEO-specialist kun je gelukkig wel afleiden wat de ranking factoren zijn op basis van statistieken, ervaring en onderzoek.

Uit onderzoek blijkt dat dit de belangrijkste ranking factoren zijn:

Kwaliteit van de inhoud

De relevantie en diepgang van de inhoud op je website. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites met hoogwaardige, relevante inhoud die voldoet aan de zoekintentie van gebruikers.

Als je een website hebt is het dus handig om regelmatig je inhoudt bij te werken en nieuwe waardevolle informatie toe te blijven voegen.

Aantal en kwaliteit van backlinks

Het aantal en de kwaliteit van inkomende links van andere websites. Backlinks fungeren als stemmen van vertrouwen van andere websites. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe hoger je website zal ranken. Het is echter belangrijk om te focussen op de kwaliteit van backlinks in plaats van alleen de kwantiteit.

Kwaliteit van de gebruikerservaring (UX)

Hoe gebruikers interageren met je site, inclusief laadsnelheid en mobiele vriendelijkheid. Een website die snel laadt, gemakkelijk navigeerbaar is en goed werkt op mobiele apparaten, biedt een betere gebruikerservaring en heeft meer kans om hoger te ranken.

Inrichting van de technische SEO

Aspecten zoals de structuur van je website, XML-sitemaps en robots.txt-bestanden. Technische SEO omvat het optimaliseren van de backend van je website zodat zoekmachines deze gemakkelijk kunnen crawlen en indexeren. Dit omvat het verbeteren van de laadsnelheid, het gebruik van SSL-certificaten en het zorgen voor een mobielvriendelijk ontwerp.

Optimalisatie van je zoekwoorden

Het gebruik van relevante zoekwoorden in de inhoud, meta-tags en headers. Zoekwoorden zijn de woorden en zinnen die gebruikers in zoekmachines invoeren. Door deze zoekwoorden strategisch in je inhoud en metadata te gebruiken, help je zoekmachines begrijpen waar je pagina over gaat.

wat-is-seo-2

SEO metrics

Je hebt een website draaien, bent actief met SEO bezig, maar wat is je resultaat nou precies? Meten is weten natuurlijk!

Met SEO metrics bedoelen we de gegevens die je hebt om het succes van je SEO-inspanningen te meten. Het zijn de cijfers die je in de gaten wilt blijven houden om te kijken hoe alles presteert. 

Organisch verkeer

Met organisch verkeer bedoelen we het aantal bezoekers dat via zoekmachines zoals Google op je website terechtkomt, zonder dat er betaalde advertenties aan te pas komen.

Organisch verkeer krijg je als je website hoog scoort in de zoekresultaten dankzij je SEO-inspanningen. Het analyseren van organisch verkeer helpt je te begrijpen welke zoekwoorden en pagina's effectief zijn in het aantrekken van bezoekers. Deze data gebruik je dan weer om je SEO-strategie te verfijnen en meer gerichte en waardevolle content creëren.

Klikfrequentie (CTR)

De klikfrequentie (CTR) is het percentage mensen dat op je link klikt nadat ze deze in de zoekresultaten hebben gezien. Het wordt berekend door het aantal klikken te delen door het aantal vertoningen (hoe vaak je link is getoond) en te vermenigvuldigen met 100. Een hoge CTR betekent dat je titel en meta-beschrijving aantrekkelijk en relevant zijn voor gebruikers.

Een lage CTR kan aangeven dat je titels en beschrijvingen moeten worden geoptimaliseerd om beter aan te sluiten bij de zoekintentie van gebruikers.

Bouncepercentage

Het bouncepercentage is het percentage bezoekers dat je site verlaat na slechts één pagina te hebben bekeken. Dit kan erop wijzen dat bezoekers niet vinden wat ze zoeken of dat de inhoud van je site niet aantrekkelijk genoeg is om verder te verkennen.

Een hoog bouncepercentage kan duiden op problemen zoals irrelevante inhoud, slechte navigatie of lange laadtijden. Het is belangrijk om dit percentage in de gaten te houden en te kijken of je die kunt verlagen door de gebruikerservaring en de kwaliteit van de inhoud te verbeteren.

Gemiddelde sessieduur

Hoe lang bezoekers gemiddeld op je website blijven. Een langere sessieduur betekent normaal gesproken dat je inhoud boeiend en waardevol is voor je bezoekers. Dit kan weer zorgen voor een betere ranking in zoekmachines, omdat het een signaal is dat gebruikers je site nuttig vinden.

Om de sessieduur te verlengen, kun je bijvoorbeeld de kwaliteit van je content verbeteren, interne links toevoegen en multimedia-elementen zoals video's en infographics integreren.

Conversieratio

De conversieratio is het percentage bezoekers dat een gewenste actie onderneemt op je website, zoals het doen van een aankoop, het invullen van een formulier of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Dit percentage wordt berekend door het aantal conversies te delen door het totale aantal bezoekers en te vermenigvuldigen met 100.

Een hoge conversieratio kan vaak direct bijdragen aan de groei van je bedrijf. Dit bereik je door je call-to-actions te optimaliseren, de gebruikerservaring te verbeteren en A/B-testen uit te voeren om te zien wat het beste werkt.

Veelgestelde vragen over SEO

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEO richt zich op organische zoekresultaten, dus uit zoekmachines zelf, terwijl SEA (Search Engine Advertising) gaat over betaalde advertenties in de zoekresultaten. SEO is een langetermijnstrategie die gericht is op het zorgen voor meer verkeer naar je website zonder het kopen van klikken, en dus zonder directe kosten per klik. SEA draait altijd om adverteren waarmee je altijd kosten per kliks of kosten per weergave betaalt. 

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van SEO?

Belangrijk om te beseffen is dat SEO een langetermijnstrategie is en het lang kan duren voordat je verbeteringen ziet. Wel hangt dit sterk af van verschillende factoren zoals de concurrentie in je branche, de staat van je website en de effectiviteit van je SEO-strategie.

Heb ik technische kennis nodig voor SEO?

Hoewel technische kennis erg nuttig kan zijn, is het niet noodzakelijk om een techneut te zijn. Er zijn veel tools en bronnen beschikbaar om je te helpen met SEO, zelfs zonder technische achtergrond. Basiskennis van hoe zoekmachines werken en de belangrijkste rankingfactoren is vaak voldoende om te beginnen. 

Hoe vaak moet ik mijn inhoud bijwerken voor SEO?

Het regelmatig bijwerken van je inhoud kan helpen om je ranking te verbeteren. Zoekmachines geven de voorkeur aan actuele en relevante inhoud. Er is niet echt een harde richtlijn, maar het is altijd goed om voor jezelf in te plannen dat je inhoudt toevoegt of bijwerkt. Natuurlijk is wekelijks beter dan jaarlijks. Probeer bijvoorbeeld minimaal eens per kwartaal je belangrijkste pagina's te herzien en bij te werken.

Wat zijn long-tail zoekwoorden en waarom zijn ze belangrijk?

Long-tail zoekwoorden zijn langere, specifieker gerichte zoektermen die vaak minder concurrentie hebben en relevanter zijn voor specifieke zoekopdrachten. Ze kunnen helpen om gerichter verkeer naar je website te trekken en de kans op conversies te verhogen. Zeker met de komst van de 

Conclusie en verdere stappen

SEO is een complex maar essentieel onderdeel van online marketing. Door de basisprincipes te begrijpen en toe te passen, kun je de zichtbaarheid en het verkeer naar je website aanzienlijk verbeteren. Blijf leren en experimenteren met verschillende strategieën om te zien wat het beste werkt voor jouw website.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over specifieke SEO-technieken? Neem dan contact met ons op of bekijk onze andere artikelen in de kennisbank voor meer gedetailleerde informatie.

Hoe kunnen
we je verder
helpen?

Hoe snel kunnen jullie aan de slag?

Ons motto is 'zo snel mogelijk!' Dat betekent dat we vaak dezelfde week kunnen afspreken. Dat kan een online meeting zijn, maar ook een meeting bij ons op kantoor in Tilburg, bij jouw bedrijf of ergens tussenin.

De start van jouw project vindt, dus het begin van het functionele ontwerp of de vormgeving, vindt altijd plaats binnen 2 weken. Programmeren, testen en opleveren doen we aansluitend, om de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden.

Ben je al klant ? Dan helpen we natuurlijk als dat lukt dezelfde dag nog!

Wat verwachten jullie vooraf van mij ?

Als je start met je webproject, is het handig om over een aantal dingen na te denken. Dat geldt ook als je een vraag heb op het gebied van marketing, overzetting van je website of verbetering van je SEO of conversie.

We hebben ook een mooi blogartikel geschreven over vijf dingen die je moet weten voordat je een website gaat beginnen.

Verder verwachten we natuurlijk dat we op een leuke en produktieve manier samen kunnen werken. Dat doen we wat ons betreft op een zo makkelijk en transparant mogelijke manier. Je praat bij ons altijd met mensen die verstand hebben van hun vakgebied en bevlogen zijn over wat ze doen.

Doen jullie ook aan hosting en onderhoud?

Jazeker! We doen al het technische onderhoud aan de website. Dat is niet alleen de hosting, maar ook het onderhoud van je website, applicatie of eigen server.

Vaak kiezen onze klanten er zelf voor om met hun website te werken en de inhoud te verzorgen. Maar ook dat kun je aan ons overlaten als je daar geen tijd voor hebt of het gewoon graag wilt uitbesteden. 

Samen met jou kijken we  graag hoe we het inrichten of overzetten en bijhouden van je website en social media kunnen verzorgen.

Welke software of CMS adviseren jullie?

Welke software of CMS jou het beste is, hangt helemaal van jouw wensen af. Er is veel software beschikbaar waarmee je goede websites en webprojecten kunt opzetten.

We werken het liefste met open source systemen, of met systemen waar we ruime ervaring hebben, zodat we voor de kwaliteit van ons werk in kunnen instaan. We werken ondermeer met Wordpress, Drupal, Magento en TYPO3. Daarnaast werken we met het framework Laravel en het Laravel-gebaseerde CMS Exolog.

Elk systeem kent voor- en nadelen, die we graag met jou bespreken, zodat jij altijd de beste keuze voor jouw project maakt. Heb je zelf een interessant systeem, slimme software of een geweldig CMS wat we moeten kennen? Bespreek het vooral met ons!

Wat kost een website bij jullie?

Een goeie vraag, maar wel lastig om te beantwoorden, omdat het antwoordt juist om jouw wensen en behoeften draait. 

Het bouwen van een op-maat ontworpen en geprogrammeerde website is een ander verhaal dan simpelweg een template kiezen een wat aanpassen. Uitgebreide websites, portals, extranets en webshops met diverse koppelingen komen vanzelfsprekend vele malen hoger uit dan eenvoudige websites. Neem vooral contact op met jouw vraag!

whatsapp.png